Feszült helyzetekben gyakran úgy érezzük, hogy „egy egész elefántot fel tudnánk falni”, csak hogy megnyugtassuk magunkat… Az ételek, amelyeket fogyasztunk, nemcsak a testünket látják el energiával, hanem befolyásolják az agyunk kémiai folyamatait, a hangulatunkat és az érzelmi jóllétünket is. Lássuk, melyik ételek segíthetnek a szorongás csökkentésében!

1. Zöld leveles zöldségek és diófélék
A spenót, a kelkáposzta, a mandula és a dió nemcsak finomak, de gazdagok magnéziumban[1] is, ami segíti az izmok és az idegrendszer ellazulását. Az alacsony magnéziumszint gyakran összefügg a szorongás fokozódásával, így ezek az ételek hozzájárulhatnak a nyugalom megőrzéséhez.
2. Zsíros halak és magvak
A lazac, a szardínia, valamint a chia- és a lenmag tele vannak omega-3 zsírsavakkal[2], amelyek csökkenthetik a gyulladást és javíthatják az agyműködést és a hangulatot is.
3. Teljes kiőrlésű gabonák és tojás
A teljes kiőrlésű kenyerek, a zabpehely, a tojás és a belsőségek (például máj) kiváló B-vitamin[3]-források. Ezek a tápanyagok segítik az idegrendszer működését, és hiányuk gyakran hozzájárulhat a szorongásos tünetek kialakulásához.
4. Bogyós gyümölcsök és zöld tea
Az áfonya, eper és a málna tele vannak antioxidánsokkal[4], amelyek csökkenthetik az oxidatív stresszt. A zöld tea szintén remek választás, mivel a benne található L-theanin nyugtató hatású, miközben éberen tart.
5. Hüvelyesek és baromfihús
A csirkemell, a pulyka, valamint a lencse, a bab és a borsó gazdag aminosavakban[5], amelyek a neurotranszmitterek, például a GABA termelődéséhez szükségesek. A GABA az agyban nyugtató hatást fejt ki, és segít csökkenteni a stressz érzetét.
6. Fermentált ételek és rostokban gazdag zöldségek
A joghurt, a kefir, a kimchi és a fermentált zöldségek, mint például a savanyú káposzta probiotikumokat[6] tartalmaznak, amelyek támogatják a bélflóra egészségét. A hagyma, a fokhagyma és a spárga pedig prebiotikumként táplálják ezeket a jótékony baktériumokat, amelyek közvetetten hatással vannak az agy működésére is, javíthatják a hangulatot.
Kerülendő ételek, italok[6]
Míg egyes ételek, italok segíthetnek a szorongás csökkentésében, mások éppen az ellenkezőjét teszik. Érdemes figyelned ezekre:
Koffein[7]: A kávéban, teában és energiaitalokban található koffein stimuláns, amely növeli a pulzusszámot és súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket.
Finomított cukrok: A finomított cukrok magas bevitele vércukorszint-ingadozást eredményezhet, ami súlyosbíthatja a szorongást.
Feldolgozott élelmiszerek: A feldolgozott ételek gyakran mesterséges összetevőket és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek gyulladást okozhatnak, így erősítve a szorongást.
Mi legyen az első lépés?
A drasztikus étrend-váltás nagyon megterheli a szervezetet, így mindenképp fokozatosan, lépésről lépésre haladj! Kezdj apró változtatásokkal, például egy tápláló reggelivel, vagy a napi kávéadagod csökkentésével. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt, és építs be egyre több, fent felsorolt fontos élelmiszert az étrendedbe. Tapasztalni fogod közérzeted javulását, amiért tested-lelked hálás lesz!
Ha szeretnéd természetes módon támogatni szorongásérzeted csökkentését, az AnxioControl filmtabletta is remek kiegészítő lehet. Közvetlenül az endokannabionoid rendszerre hat, és gyorsan érezhető változást hozhat a mindennapokban. Nem tompít, nem okoz függőséget. Új vásárlóként a NEW20 kuponkód beírásával 20% kedvezménnyel rendelheted meg webáruházunkban. PRÓBÁLD KI!
[1] Boyle, N., Lawton, C., & Dye, L. (2017). The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 429.
[2] Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial. Brain, Behavior, and Immunity, 25(8), 1725–1734.
[3] Mahdavifar, B., Hosseinzadeh, M., Salehi-Abargouei, A., Mirzaei, M., & Vafa, M. (2021). Dietary intake of B vitamins and their association with depression, anxiety, and stress symptoms: A cross-sectional, population-based survey. Journal of Affective Disorders, 288, 92–98.
[4] Fedoce, A. das G., Ferreira, F., Bota, R. G., Bonet-Costa, V., Sun, P. Y., & Davies, K. J. A. (2018). The role of oxidative stress in anxiety disorder: cause or consequence? Free Radical Research, 52(7), 737–750.
[5] Koochakpoor, G., Salari-Moghaddam, A., Keshteli, A. H., Afshar, H., Esmaillzadeh, A., & Adibi, P. (2021). Dietary intake of branched-chain amino acids in relation to depression, anxiety and psychological distress. Nutrition Journal, 20(1).
[6] Aucoin, M.; LaChance, L.; Naidoo, U.; Remy, D.; Shekdar, T.; Sayar, N.; Cardozo, V.; Rawana, T.; Chan, I.; Cooley, K. Diet and Anxiety: A Scoping Review. Nutrients 2021, 13, 4418.
[7] Sawyer, Deborah A., Harry L. Julia, and Alan C. Turin. "Caffeine and human behavior: arousal, anxiety, and performance effects." Journal of Behavioral Medicine 5 (1982): 415-439.
Comments